Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

доц. д-р Пенчо Генов: Ключът към успешното лечение на камъни в бъбреците е профилактиката

 

Генетична предразположеност, небалансирано хранене и недостатъчен прием на течности са трите основни фактора за появата им

 

Доц. д-р Пенчо Генов е специалист уролог с над 10-годишен опит. Извършва прегледи във всички области на урологията и андрологията. Приоритет са увеличена простата, камъни в бъбреците, заболявания на пикочно-половата система, превенция и лечение на стерилитет при мъжете, преждевременна еякулация, уретрит. 

 

Д-р Генов придобива специалност „Урология” през 2013 г., а през 2017 г. защитава образователна и научна степен „Доктор по медицина” на тема, свързана с преждевременната еякулация. Член е на Българското урологично дружество. Притежава сертификати за лазерни операции на простатата и камъни в бъбреците, както и за ехография на коремни органи. 

Взема участие в лапароскопски курс в Делхи и Страсбург; в национални конгреси и семинари по специалността; в клинични проучвания за иновативни лекарствени терапии. 

Д-р Пенчо Генов има самостоятелна практика като специалист уролог в Русе, а към момента извършва прегледи в МЦ „Хера” – София, болница „Люлин” и МК „Д-р Щерев”. Владее английски и руски език.

В това интервю доц. д-р Пенчо Генов ще обсъдим характерното за бъбречно-каменната болест, като ще акцентираме на т.нар. метаболитна оценка на пациенти с това заболяване. Защо е важна и съществена тази тема, как тя ще помогне на страдащите от заболяването да предотвратят рецидивиране и какви са основните препоръки в това отношение?

- Доц. Генов, как можем да се предпазим от бъбречно-каменната болест? 

Прочети още: доц. д-р Пенчо Генов: Ключът към успешното лечение на камъни в бъбреците е профилактиката

Д-р Пенчо Генов: Атеросклерозата и хипертонията могат да причинят стеснение на уретрата

Здравейте. Моля да публикувате интервю със специалист, който да обясни какви са причините и как се лекува състояние, наречено стриктура на уретрата?

Има ли нови терапии, които все още не се прилагат във всички клиники? Какво трябва да е поведението на болния с тази диагноза?

Ивайло Иванов - София

news 311019

Въпросите на нашия читател коментира в интервю урологът д-р Пенчо Генов.

Той работи във всички области на урологията и андрологията, като приоритет в неговата практика са следните заболявания и състояния: увеличена простата - диагностика, лазерни и отворени операции; камъни в бъбреците, уретрите и пикочния мехур; остри и хронични възпалителни заболявания на пикочоотделителната система; превенция и лечение на мъжки стерилитет; еректилни дисфункции; преждевременна еякулация - консервативно и оперативно лечение; рак на простатата - диагностика и лечение; проблеми на свръхактивен пикочен мехур и др.

Прочети още: Д-р Пенчо Генов: Атеросклерозата и хипертонията могат да причинят стеснение на уретрата

Д-р Пенчо Генов: Варикоцеле е причина за 60% от стерилитета при мъжете

    То е варикозно разширена вена на левия тестис, основна предпоставка за това е чисто анатомична особеност

1556883990 12 1

   Моля да публикувате подробна, професионална и достъпна  информация по следните въпроси: 

1. Какви са причините, как се проявява, как се лекува и до какви усложнения може да доведе заболяването варикоцеле?

2. Какви са причините за състоянието фимоза? Може ли да се лекува и дали е свързано с хроничния простатит?

3. Що е то стриктура на уретрата? Само с операция ли може да се лекува това заболяване? Доколко е опасно?

Иван - гр. Пловдив

Прочети още: Д-р Пенчо Генов: Варикоцеле е причина за 60% от стерилитета при мъжете

Д-р Пенчо Генов: Безразборната употреба на антибиотици води до възпаления на пикочната система

    Повратен момент в лечението на цистита е извършването на микробиологично изследване на стерилна урина

1

  Урологът д-р Пенчо Генов, д.м., е специалист в урологичен кабинет на Медицински център „Св. София” в Бургас. През 2017 г. д-р Генов защитава дисертация за преждевременната еякулация. Работи във всички области на урологията и андрологията с приоритети увеличена простата - диагностика, лазерни и отворени операции; камъни в бъбреците, уретрите и пикочния мехур; остри и хронични възпалителни заболявания на пикочоотделителната система; превенцията и лечението на мъжкия стерилитет;

Прочети още: Д-р Пенчо Генов: Безразборната употреба на антибиотици води до възпаления на пикочната система

Д-р Пенчо Генов, д.м.: И уголемена, и твърда простата се лекуват успешно

ugolemena tvarda prostata 1Здравейте. много моля за професионален отговор на това каква е разликата между твърда простата и увеличена простата? Знаем за възпалена простата - простатит, и увеличена - аденом. Къде тук е мястото на твърдата простата? Аз съм на 75 години, засега съм здрав, единствено страдам от твърда простата. Приемам препарат за омекотяване от 5-6 години, но пак се налага да ставам през нощта по един-два пъти. Искам да попитам дали билкови отвари за увеличена простата могат да се пият и за твърда простата? Например отвара от върбовка на мен не ми действа. Или решението е операция?

Георги Георгиев - гр. Белица 

Прочети още: Д-р Пенчо Генов, д.м.: И уголемена, и твърда простата се лекуват успешно

Д-р Пенчо Генов, д.м.: В 90% от случаите бактериите попадат в простатата след секс

 

1

 Хроничният простатит е изключително тежко, упорито и неприятно заболяване. То може да доведе до много силна тревожност, депресивни състояния и тежки поражения върху психиката. При правилно лечение той може да бъде излекуван

Прочети още: Д-р Пенчо Генов, д.м.: В 90% от случаите бактериите попадат в простатата след секс

Д-р Пенчо Генов, д.м.: Терапията при увеличена простата пречи на секса

 

1.jpg

Уголемeната простата и нейното лечение вървят ръка за ръка със сексуалните дисфункции. Но когато заболяването е открито навреме, лечението е по-кратко и сексуалната функция се възстановява по-бързо.

Прочети още: Д-р Пенчо Генов, д.м.: Терапията при увеличена простата пречи на секса

Циститът не се завръща при правилно лечение

Д-р Пенчо ГЕНОВ, уролог в МБАЛ, Русе

Хроничните рецидивиращи цистити при жените изискват по-специално внимание, защото поради анатомичните си особености нежният пол е много по-предразположен към чести уроинфекции. Женският пикочен канал е къс и широк, което благоприятства лесното навлизане на бактерии и развитие на инфекция, особено когато са налице и фактори като спадане на общия имунитет, стрес, преумора и т.н. 

Прочети още: Циститът не се завръща при правилно лечение

zapazete chas 2