НачалоЗа сайтаНовиниД-р Пенчо Генов, д.м.: И уголемена, и твърда простата се лекуват успешно

Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

ugolemena tvarda prostata 1Здравейте. много моля за професионален отговор на това каква е разликата между твърда простата и увеличена простата? Знаем за възпалена простата - простатит, и увеличена - аденом. Къде тук е мястото на твърдата простата? Аз съм на 75 години, засега съм здрав, единствено страдам от твърда простата. Приемам препарат за омекотяване от 5-6 години, но пак се налага да ставам през нощта по един-два пъти. Искам да попитам дали билкови отвари за увеличена простата могат да се пият и за твърда простата? Например отвара от върбовка на мен не ми действа. Или решението е операция?

Георги Георгиев - гр. Белица 

За да отговорим на въпросите на нашия читател, потърсихме за коментар и съвети  уролога д-р Пенчо Генов, д.м. - специалист в урологичен кабинет на Медицински център “Св. София” в Бургас. Д-р Генов работи във всички области на урологията и андрологията като приоритет в неговата практика са: увеличена простата - диагностика, лазерни и отворени операции; камъни в бъбреците, уретрите и пикочния мехур; остри и хронични възпалителни заболявания на пикочоотделителната система; превенция и лечение на мъжки стерилитет; еректилни дисфункции; преждевременна еякулация - консервативно и оперативно лечение; рак на простатата - диагностика и лечение; проблеми на свръхактивен пикочен мехур и др. 

-Д-р Генов, каква е разликата между увеличена простата и твърда простата?

- За да стане ясно какво изразяват тези две понятия - уголемена простата и твърда простата, трябва първо да обясня анатомичната структура на жлезата. Тя се състои първо от мускулни елементи, т.е. от мускулна тъкан и второ - от жлезиста тъкан, т.е. жлезите, които секретират простатния секрет, който пък взема участие в състава на семенната течност - еякулата. С една дума - простатата има две чисто анатомично различни структури. Всички знаем, че проблемите с простатата се появяват при мъже над 50-годишна възраст. Тогава започва да се увеличава простатната жлеза, но в интерес на истината пак тогава, след 50-годишна възраст, се получава и другото състояние - твърда простата. 

Ние сме обсъждали в какво се изразява хиперплазията на простатната жлеза, аз ще го обясня отново. Увеличава се големината на нейните жлези. Искам да изтъкна, че не се увеличава техният брой, а именно големината им. Точно това представлява хиперплазията на простатата, или уголемена простата - увеличава се жлезистата структура на жлезата, увеличават се жлезите.  

-А кога говорим за твърда простата?

- За твърда простата говорим тогава, когато поради една или друга причина се увеличи мускулната тъкан на жлезата. Обикновено става вследствие на хормоналното въздействие и на понижаване на активния тестостерон в кръвта. Т.е., когато се увеличи предимно мускулната компонента на простатата, тогава говорим не толкова за увеличена простата (тя може да е и нормална, но може да бъде и леко увеличена като размери), а за въпросната твърда простата. Но веднага искам да отбележа, че именно тя създава много по-големи проблеми при уринирането, отколкото доброкачествената простатна хиперплазия.

На всички уролози е ясно, че големината на простатата, т.е., размерът на увеличението на простатата, няма пряка зависимост със симптомите на затруднено уриниране. Обяснено на по-достъпен език, ситуацията изглежда така: мъже с много силно увеличена простата нямат почти никакви симптоми, могат да уринират нормално. Докато при мъже, при които увеличението е за сметка на тази фибромускулна тъкан на простатата, уринирането е по-затруднено, въпреки че или са с много леко увеличение, или без увеличение на жлезата. А това е така, защото се получава по-голямо притискане на уретрата и съответно смущенията са по-изразени. 

- Д-р Генов, патология ли е твърдата простата? И как се лекува?

- Да, разбира се, че е патология и се лекува почти по същия начин, както и доброкачествената хиперплазия. Но все пак има разлика. Твърдата простата се лекува с т.нар. алфа-блокери. Когато разрастването е за сметка на фибромускулната тъкан на простатата, тогава алфа-блокерите имат много по-ефективно действие по отношение облекчаване на уринирането. И съответно, когато разрастването е за сметка на увеличение на жлезите, тогава по-ефективно действат т.нар. 5 алфа редуктазни инхибитори. Те водят до много по-облекчено уриниране - във времето, разбира се. 

- Нашият читател споделя, че пие отвара от билката върбовка. Удачно ли е точно такава отвара да приема в случая?

- В интерес на истината, отварата от върбовка е с доказано добро действие върху простатата. Определено народната медицина има своя дял в лечението на простатните нарушения и заболявания. Естествено, не с толкова добре изразено действие, а чисто спомагателно. Тя намира място и при съвсем начални симптоми, и като профилактика. 

- По какъв начин е свързано нивото на тестостерона с болестите на простатата, в т.ч. и простатен карцином?

- Нивата на тестостерона са свързани с доброкачественото увеличение на простатата, защото с напредване на годините при мъжа става разграждане на активния тестостерон на дехидротестостерон. Това е ензим, който е производен на тестостерона и който не е активен. По тази причина това хормонално изменение при мъжете след 50-годишна възраст води до стимулиране на простатата. Тя е свързана с тестостерона и е половозависима жлеза, но води до доброкачествено простатно увеличение. Тук е мястото да обясня, че по принцип само пълната липса на тестостерон изключва развитието на рак на простатата. Това е зависимостта между рака на простатата и липсата на тестостерон. Разбирате, че абсолютна липса на тестостерон има при кастрирани мъже поради една или друга причина в по-ранна възраст. 

Ненапразно споменавам тази връзка между тестостерона и рака на простатата. Защото всъщност тя е в основата на следното: дори когато се появи рак на простатата, една голяма група от медикаменти, т.нар. максимална андрогенна блокада, се прилага, за да може да се блокира развитието на рака на простатата. Това е възможно, защото така се блокира отделянето на тестостерона от тестисите и надбъбречните жлези и на практика се блокира развитието на простатния рак. Дано да е станало ясно, а иначе нивата на тестостерона по принцип нямат отношение към появата на карцином на простатата. 

ugolemena tvarda prostata 2

За профилактиката 

“Доброкачественото уголемяване на простатата е хормонално свързано заболяване. Затова мъжете не бива да се заблуждават, че ще избегнат това заболяване, независимо дали водят определен начин на живот, спазват диета, отказали са алкохола, цигарите и прочее вредни навици. Защото доброкачественото уголемяване на простатата не се повлиява от такива рискови фактори и почти няма значение начинът на живот, който водят мъжете. 

Но що се отнася до превенцията на карцином на простатата, нещата стоят по друг начин. Непременно се препоръчват профилактичните прегледи при уролог и изследване на туморния маркер. Това трябва да се повтаря и да се запомни. 

Отделно от това, в ранна възраст тези профилактични мерки дават изходните, базисните нива, на които можем да стъпим при интерпретиране на въпросния туморен маркер. Именно това ни помага в много голяма степен за ранното откриване и диагностициране на карцином на простатата, т.е., злокачественото заболяване на жлезата. 

Ние периодично провеждаме такива кампании. Ноември е месецът на мъжкото здраве и по този повод отново ще проведем кампания, насочена именно към превенция и ранно откриване на карцином на простатата”, допълни експертът.

 

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: https://zdrave.to/3/d-r-pencho-genov-dm-i-ugolemena-i-tvrda-prostata-se-lekuvat-uspeshno

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2