НачалоЗа сайтаНовиниД-р Пенчо Генов: Варикоцеле е причина за 60% от стерилитета при мъжете

Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

    То е варикозно разширена вена на левия тестис, основна предпоставка за това е чисто анатомична особеност

1556883990 12 1

   Моля да публикувате подробна, професионална и достъпна  информация по следните въпроси: 

1. Какви са причините, как се проявява, как се лекува и до какви усложнения може да доведе заболяването варикоцеле?

2. Какви са причините за състоянието фимоза? Може ли да се лекува и дали е свързано с хроничния простатит?

3. Що е то стриктура на уретрата? Само с операция ли може да се лекува това заболяване? Доколко е опасно?

Иван - гр. Пловдив

Въпросите на нашия читател ще коментираме с уролога д-р Пенчо Генов. Той работи във всички области на урологията и андрологията, като приоритет в неговата практика са следните заболявания и състояния: увеличена простата - диагностика, лазерни и отворени операции; камъни в бъбреците, уретрите и пикочния мехур; остри и хронични възпалителни заболявания на пикочоотделителната система; превенция и лечение на мъжки стерилитет; еректилни дисфункции; преждевременна еякулация - консервативно и оперативно лечение; рак на простатата - диагностика и лечение; проблеми на свръхактивен пикочен мехур и др. 

- Д-р Генов, да започнем с първата тема, поставена от нашия читател - варикоцеле и всичко характерно за това състояние.

- Варикоцеле е заболяване, което се среща след пубертетната възраст при младежите. Веднага казвам, че е социалнозначимо заболяване, тъй като е причина за около 60% от случаите на стерилитет при мъжете. То е обусловено от анатомична особеност на лявата вена, която снабдява с кръв  съответно левия тестис. 

Това създава предпоставка за по-високо налягане във вената на левия тестис и се образува т.нар. разширена вена в левия тестис, т.е. варикоцеле вляво. Това е характерна особеност при варикоцеле, то винаги е вляво. И пак казвам, много сериозен проблем. Както казах в началото, то се проявява при навлизане на младите момчета в пубертета и при тяхното съзряване. Да уточня и това, че тази варикозно разширена вена се опипва като грозд в левия тестис. И за да стане съвсем ясно, става дума за разширена вена, като разширени вени например на долните крайници, което състояние аудиторията познава добре.  

- Вие споменахте, че това е чисто анатомична особеност, но има ли и други фактори, които играят роля за възникването на варикоцеле?

- Дясната вена тестикуларис се влива под прав ъгъл в лявата вена реналис, което е предпоставка за по-голямо хидростатично налягане върху стената на вената. И, разбира се, предпоставка за варикозното й разширяване. Разбира се, гравитацията също играе роля тук, клапанният апарат на самата вена, който изтласква кръвта - също. Читателите трябва да знаят, че кръвният ток във вените е обратен на гравитацията. И състоянието на клапния апарат е много важно, затова той също играе роля във възникването на варикоцеле. 

Те трябва да знаят, че това е чисто анатомична особеност, но начинът на живот като физически натоварвания например - дълго време стоене прав, както и обездвижването, до известна степен допринасят за появата на варикоцеле. Или, всички предпоставки, които важат за разширените вени на долните крайници, важат и за появата на варикоцеле, но за пореден път ще отбележа - основната предпоставка и причина е анатомичната предразположеност.  

- А как се проявява? Има ли болки или само дискомфорт?

- Болката е много характерна. Става дума за тъпа, дразнеща  болка, все едно тестисът е натъртен. Това се получава вследствие на разпъването на стената на варикозно разширената вена и се опипва като грозд над тестиса, особено когато болестта е в по-напреднала форма. Тук няма опасност от остра и силна болка. Тази формация, която се опипва като грозд, в съчетание с дълго време стоене прав и при физически натоварвания, се напълва с кръв и се разширява. Това, естествено, дава по-изразена симптоматика на въпросната тежест, пак ще повторя - винаги вляво. Това са, общо взето, симптомите, които довеждат болните при нас. 

- В какво се изразява лечението и доколко е ефективно?

- Относно лечението на варикоцеле все още, за съжаление, има колеги, които опитват да лекуват пациентите си консервативно - с различни венотонични лекарства и т.н. Но така или иначе консервативното лечение категорично е обречено на неуспех. Вече обясних защо варикоцеле е винаги вляво при мъжете. 

Сега ще опитам по-подробно да поясня: тестисите са изнесени в скроталната торбичка извън тялото, защото оптималната температура за тяхната работа е от 2 до 4 градуса по-ниска, отколкото тя е вътре в тялото. Кръвта, която се задържа в скроталната торбичка, е топла, защото идва от вътрешността на тялото, разбира се. И създава по-висока температура в цялата скротална торбичка. Пояснявам всичко това, защото болните трябва да знаят, че то пречи не само на функцията на левия тестис, то пречи на функцията и на двата тестиса именно поради създаване на тази по-висока температура, отколкото физиологично се изисква за оптималната работа на тестисите. И тогава вече идва проблемът с варикоцеле. 

Показанията за лечение са: първо болка, т.е., когато тази болка стане много дразнеща, постоянна, изнервя болните, пречи на качеството им на живот

Но веднага отбелязвам, че това е по-рядкото показание за оперативно лечение. Най-честото основание  за операция на варикоцеле е влошената спермограма. И, да, изборът за метод на лечение категорично е оперативното лечение на варикоцеле, това е на 100%. В тази връзка съм длъжен да отбележа, че много млади мъже неглижират този проблем, тъй като варикоцеле не им създава чак толкова голям дискомфорт, няма изразена симптоматика, освен тежест в левия тестис. Неглижират този проблем и посещават кабинета, когато вече има изразено влошаване на качеството на семенната течност. Т.е. намален брой сперматозоиди, намалената им подвижност, атипични форми на сперматозоидите. Това състояние е категорично показание за операция при варикоцеле. 

Затова моят съвет към младите ви читатели е да обръщат внимание на скротума си, на двата си тестиса. И ако опипват нещо като разширена вена, като грозд, нещо атипично отляво, веднага да потърсят лекарска помощ. Защото е доказано, че давността на варикоцеле, моментът на операцията и това как ще се възстанови качеството на семенната течност са в пряка зависимост от това кога ще бъде извършена операцията. Т.е. по-късно извършената операция, неминуемо води до по-бавно и по-непълно възстановяване на семенната течност. 

Така че, ако се открие варикоцеле при млад мъж, веднага се прави спермограма, за да се види какво е качеството на семенната течност. И ако то е влошено, веднага се прави операция, а не се изчаква. Тук искам да вметна и факта, че има много мъже с варикоцеле, които са бащи и нямат никакъв проблем. Нека читателите са спокойни, невинаги наличието на това заболяване значи операция. Ние имаме пациенти с варикоцеле, но с нормално качество на семенната течност 

И при тях съответно се извършва само проследяване, без да се прибързва с оперативно лечение. 

2

Д-р Пенчо Генов 

- Д-р Генов, да преминем към втората тема - фимоза, и по същия ред да коментирате причините за това състояние, как се проявява то, как се лекува, има ли последствия?

- Фимозата е също много интересно заболяване, което обаче, за разлика от варикоцелето, е проблем както на младите мъже, на новородените бебета, така и на възрастните мъже. Фимозата представлява свиване на препуциума - това е кожата, която покрива главата на пениса. Това свиване води до невъзможност за неговото забелване. Различаваме вродена и придобита фимоза. При вродената децата се раждат със стеснение на остиума на препуциума и невъзможност за забелване. Общо взето, там няма никакъв друг избор, освен оперативно лечение, което се извършва след първата година от раждането на бебето, най-добре около втората година. Защото има много проучвания, които спорят дали трябва да има ранно забелване на главата (аблация), или да се изчака. Американските специалисти са на мнение, че до 2-годишна възраст на детето не е необходимо да се правят насилствени опити за забелване, защото самият препуциум, самата кожа претърпява чисто анатомична трансформация. Тя омеква, понякога се разлепя самостоятелно от главата на пениса и може да се самоотлепи. Това категорично не означава, че не трябва да се правят опити за забелване. И аз искам тук много ясно да отбележа, защото е важно: винаги при измиване на малките деца всички млади майки да знаят, че много е важно леко и постепенно да се правят опити за забелване. Освен това членът да се почиства само с вода. Само с вода, не със сапуни, шампоани и т.н. Което, между другото, също важи и за младите, и за по-възрастните мъже. Това е много важно да се запомни.

- Защо е толкова важно и при възрастните мъже?

- Защото всяка субстанция, която се събира около главата на пениса, изсушава и раздразва кожата, стимулира я да отделя т.нар. смегма. Читателите може би знаят, че това са едни бели вещества, които се образуват около главата на пениса. А там е идеална хранителна среда за развитието на бактерии и гъбички. Затова запомнете най-важното - напълно достатъчно е да почиствате половия член с вода. 

Вече споменах за вродената фимоза - до 2-ата година правим операция - тя е задължително обрязване, образно казано. Защото, ако само извършим разширяване на отвора на препуциума, невинаги води до добри резултати. Може да доведе до свиване и нова операция, което е изключително неприятно. Така че абсолютно всички в днешно време практикуваме обрязване на детето. Прави се с обща упойка, но операцията е лека и бърза, възстановяването също е много бързо, и то без каквито и да е остатъчни следоперативни проблеми. 

Разбира се, много е важно родителите да обръщат внимание на състоянието на децата. Не да ги неглижират, защото имаме много пациенти, които идват в полово-зряла възраст - 14-15-16-годишни, (когато започват вече да се интересуват от полов живот, когато откриват първите гаджета) с изключително изразени фимози, които са получили вследствие неглижиране от страна на родителите. И тогава отново лечението е оперативно.

- Да поговорим и за придобитата форма на фимоза.

- Придобитата форма на фимозата е доста сериозен проблем за възрастните. Аз апелирам всички възрастни мъже, които имат проблеми със забелването на члена, да потърсят урологична помощ, защото това може да се превърне в много страшно заболяване в напреднала възраст. Тази форма на болестта се развива в течение на годините, вследствие и на други заболявания, като най-честата причина е захарният диабет. Наличието на захарен диабет води до промяна на структурата на препуциума и до придобиване на фимоза. Знаете, че захарният диабет уврежда и много други органи. Друга много честа причина е лошата хигиена, т.е. нередовното почистване на члена също може да доведе до промяна в структурата на кожата, на препуциума и отново до фимоза. 

Много е важно възрастните мъже да запомнят следното: непълното забелване на члена може да бъде опасно и трябва да се потърси веднага урологична помощ. Защото въпросната смегма, за която споменах, се задържа и се секретира. Престоявайки по главата на пениса, освен като хранителна среда за бактерии и гъбички, за които споменах вече, тя има и канцерогенно действие. Т.е. непълното забелване на пениса, недоброто почистване на пениса в зряла възраст и т.нар. придобита фимоза могат да доведат до карцином на пениса, което вече е много сериозно усложнение и изисква тежко оперативно лечение. Затова за пореден път ще кажа: ако зрял мъж има такъв проблем, веднага да потърси специализирана помощ, а не да изпитва неудобство, да неглижира проблема и т.н.

- Стигнахме до третия въпрос на нашия читател от Пловдив - стриктура на уретрата. Какво трябва да научим за това състояние?

- Стриктурата на уретрата също е доста сериозно заболяване и означава стеснение на уретрата (пикочния канал), което може да е вродено, може да е предизвикано, придобито, но може да бъде и ятрогенно, т.е. след някаква оперативна намеса. Стриктурата на уретрата, т.е. стесненията на пикочния канал в млада възраст най-често са постинфекциозни - простатит, уретрит, възпаления след полови контакти. Както и при по-сериозни възпаления, неправилно лекувани, с по-голяма давност и продължителност. Те предизвикват промяна в структурата на пикочния канал и това води до неговото свиване, стесняване, същата тази стриктура на уретрата. При бебета и при деца тя най-често е в комбинация с фимозата. Едно от усложненията на фимозата е стриктура на уретрата, но това се случва много, много рядко. Най-често срещани обаче са стриктурите на уретрата в зрялата възраст.

- Защо?

- Става дума за т.нар. исхемични стриктури на уретрата. Това ще рече, че при кардиологично болни, които имат независимо какъв проблем със сърдечносъдовата система, се влошава кръвоснабдяването и на уретрата. Тя е богато кръвоснабден орган и е много чувствителен към исхемията (влошено кръвоснабдяване поради някакво сърдечносъдово заболяване). Когато има влошено кръвоснабдяване на уретрата, се случва промяна в нейната структура, свиване и стриктура на уретрата, което е доста сериозно усложнение и заболяване. 

Друга голяма група, освен исхемичните стриктури, е тази на хората със захарен диабет, високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето. И последната група - постоперативните стриктури на уретрата - пак изключително неприятно, защото са причинени от лекарите уролози. Всъщност може и да не са точно причинени от тях, но всяка една манипулация върху простата, пикочен мехур и пикочен канал може да доведе впоследствие до свиване и промяна в структурата на канала и съответно - до ятрогенна стриктура на уретрата. С една дума, увреждане от самата операция. Дори и да е изпълнена максимално атравматично и правилно, винаги има риск. В нашите специализирани ръководства е посочено какъв процент от дадена операция може да доведе до стриктура на уретрата. Всяка трансуретрална операция крие такава опасност. 

- Може ли да се излекува напълно? Води ли до усложнения?

- Лечението, разбира се, е само оперативно. Т.нар. уретротомия или дилатация на уретрата. Лошото е, че при това заболяване има много голяма склонност към рецидивиране и то е логично. Тази променена, фиброзна тъкан, която се е образувала и довела до свиването, по време на операция се изрязва, а пикочният канал се разширява. Лошото е, че няма да се оправи, а ще продължи да си е същата тъкан и да се разраства. Т.е. при всяка операция винаги съществува склонност към рецидивиране след разширяване на пикочния канал. Така че след дилатация, след уретротомия винаги съществува склонност към образуване на стриктура на уретрата. Затова говорим за много неприятно, инвалидизиращо и тежко заболяване, защото се стига дотам болният да стои с постоянен катетър. И колкото повече оперираме - през 3, през 6 месеца, толкова повече променяме тъканта и структурата на уретрата. И толкова по-бързо и по-често рецидивира заболяването. 

- Т.е. няма друга алтернатива?

- Има стриктури, които са във вътрешните части на пикочния канал. В такъв случай може да се направи операция със заместване на целия участък с локална лигавица. Взема се лигавица от вътрешната страна на бузата, от долната част на езика, от вена също може да се вземе и да се замести. И то само в определени, подбрани случаи. 

Ако говорим за профилактика при фимозата и стриктурите на уретрата, препоръчвам в млада възраст да се избягват полово предаваните инфекции, които са предпоставка за възникването на тези заболявания. А в зряла възраст, разбира се, са важни добрата хигиена, здравословният начин на живот, добрата двигателна активност, правилното хранене. Всичко това води до добро физическо здраве.

 

Яна БОЯДЖИЕВА

 Източник:https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/d-r-pencho-genov-varikotsele-e-prichina-za-60-ot-steriliteta-pri-mzhete

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2