НачалоЗа сайтаНовинидоц. д-р Пенчо Генов: Ключът към успешното лечение на камъни в бъбреците е профилактиката

Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

 

Генетична предразположеност, небалансирано хранене и недостатъчен прием на течности са трите основни фактора за появата им

 

Доц. д-р Пенчо Генов е специалист уролог с над 10-годишен опит. Извършва прегледи във всички области на урологията и андрологията. Приоритет са увеличена простата, камъни в бъбреците, заболявания на пикочно-половата система, превенция и лечение на стерилитет при мъжете, преждевременна еякулация, уретрит. 

 

Д-р Генов придобива специалност „Урология” през 2013 г., а през 2017 г. защитава образователна и научна степен „Доктор по медицина” на тема, свързана с преждевременната еякулация. Член е на Българското урологично дружество. Притежава сертификати за лазерни операции на простатата и камъни в бъбреците, както и за ехография на коремни органи. 

Взема участие в лапароскопски курс в Делхи и Страсбург; в национални конгреси и семинари по специалността; в клинични проучвания за иновативни лекарствени терапии. 

Д-р Пенчо Генов има самостоятелна практика като специалист уролог в Русе, а към момента извършва прегледи в МЦ „Хера” – София, болница „Люлин” и МК „Д-р Щерев”. Владее английски и руски език.

В това интервю доц. д-р Пенчо Генов ще обсъдим характерното за бъбречно-каменната болест, като ще акцентираме на т.нар. метаболитна оценка на пациенти с това заболяване. Защо е важна и съществена тази тема, как тя ще помогне на страдащите от заболяването да предотвратят рецидивиране и какви са основните препоръки в това отношение?

- Доц. Генов, как можем да се предпазим от бъбречно-каменната болест? 

- Още в самото начало държа да изтъкна, че ключът към успешното лечение на бъбречно-каменната болест е нейната профилактика (метафилаксия). Имам предвид, че е необходимо всички уролози и пациенти да се стремят да лекуват бъбречно-каменната болест не когато вече се е образувал камък, малки камъчета или песъчинки (т.нар. микролитиаза), а така, че да се предотврати появата им. Това е новото и същественото.

- Може ли да припомним какви са факторите за образуване на камъни в бъбреците?

- Въпреки че има две теории за появата на бъбречно-каменната болест, по-ясно и разбираемо за пациентите е да са наясно, че има три фактора за камъкообразуване. И първият, по-скоро единият от тях, е генетичната предразположеност. Т.е., някой в рода на този пациент има проблеми с бъбреците и е склонен към образуване на песъчинки и камъчета, а той унаследява тази склонност. Не е обаче задължително този родственик, от когото пациентът е унаследил предразположеността, също да има такива прояви. 

Този човек може цял живот периодично да е образувал песъчинки или малки камъчета, които да е изхвърлял безсимптомно. Или да е живял цял живот с бъбречни камъни, без да има проблеми. 

Така или иначе, генетичният фактор със сигурност присъства, въпреки че невинаги човек може да установи от кого го е наследил. За съжаление, това е факторът, който пациентите не могат да повлияят, т.е., той не може да бъде променен. За разлика от останалите два фактора, които водят до камъкообразуване – небалансирано хранене и недостатъчен прием на течности. На тях може да се повлияе.

- Какво трябва да научим и да не забравяме относно тези два фактора?

- Относно храненето е важно следното: то трябва да бъде разнообразно; рационално; полезно, най-общо казано. Искам по-подробно да обсъдим третия фактор. Приемът на течности е изключително важен фактор, защото урината е разтвор, в който освен течностна компонента има и  разтворени соли, т.е, вид твърда компонента. 

Когато човек не приема достатъчно течности, този разтвор е много концентриран и затова вариациите на нормата на урината са например от бяла и прозрачна до тъмножълта. Защото зависи доколко е концентрирана урината. Ако човек, в т.ч. с бъбречно-каменна болест, не приема достатъчно течности,  урината е изключително концентрирана.

А в един концентриран разтвор рискът да се утаят песъчинки, които после да се слепят, става много голям. Затова приемът на течности е изключително важен. Нормалният човек, който няма проблем с камъни в бъбреците, трябва да изпива по литър и половина-два, до два и половина литра течности на ден. Говорим за хора, които нямат проблеми с бъбречно-каменна болест. 

Обаче пациенти, особено такива, които в по-ранна възраст са имали епизод на бъбречна криза, на образуване на песъчинки и камъни в бъбреците, са подложени на повишен риск от нов епизод на образуването им. Т.е., тези пациенти, които имат първи епизод на камъкообразуване преди 40-45-годишната си възраст, веднага влизат в групата на хората, подложени на такъв повишен риск. Т.е., трябва да е ясно, че бъбречно-каменната болест е заболяване, което има рецидивен характер. Това, че сме  излекували камъчета, песъчинки, по-голям камък, не значи, че в бъдеще не могат да се образуват пак. 

Запомнете! Един пациент, образувал веднъж камък или песъчинки, остава рисков и предразположен за цял живот да ги получи отново. 

- Как да не допуснем подобно развитие на нещата? Как да предотвратим рецидив за много дълго време?

- Тук вече идва същината на темата, която ще обсъждаме. Ще запозная вашите читатели с необходимостта от извършване на т.нар. метаболитна оценка на пациентите с бъбречно-каменна болест. Необходимо е именно поради този рецидивен характер на заболяването. Защото никой не може да каже след като веднъж си образувал камъче, имал си бъбречна криза, успял си да изпикаеш камъчето и песъчинките, кога ще се образува пак. 

Това зависи, общо взето, от самите пациенти и от начина им на живот. Тъй като, ако след първия епизод на камъкообразуване пациентите не променят нищо в начина си на живот, обикновено много бързо отново образуват камъни и песъчинки. И тук идва ролята на т.нар. метаболитна оценка. Тя може да бъде осъществена, ако  всички пациенти, които получат болки в бъбреците вследствие на камъни, трябва да знаят, че е много важно да уринират в някакъв съд. Защото, ако изпикаят пак камъче или песъчинки, е от изключителна важност да се видят тези образувания. 

Да, песъчинките по-трудно се хващат, но все пак. Тук да вмъкна, че формации до 4 мм ги приемаме за песъчинки, а по-големите – за камъни. Много е важно, ако пациентът успее да изпикае това камъче в съд или му се направи операция за разбиване, да се запази това образувание, за да се направи изследване. С това изследване ще се види какъв е химичният състав на камъчето, от какво е съставено. 

d r penco genov urolog

Доц. д-р Пенчо Генов

- Как ви помага познаването на химичния състав на това камъче?

- Когато знаем какъв е химичният състав на камъка, ние вече можем да бъдем изключително точни в препоръките си за диета. Защото има храни, богати на определени хранителни вещества, които могат да доведат до образуването на камъни. И, ако пациентът приема тези храни в по-големи количества, той ще знае вече, че трябва да ги избягва. 

Например имаме калциево-оксалатен камък, пациентът трябва да избягва храни, богати на оксалати. В тази връзка, всеки може да открие в интернет таблици, посочващи при кой вид бъбречни камъни какви храни са разрешени и кои са забранени. 

По-скоро – какви храни да се избягват в конкретния случай. По този начин, изследвайки химичния състав на камъка, ние знаем пациентът къде бърка, т.е., защо той е образувал този камък. 

Друг много важен детайл, който също искам да посоча и изтъкна, е т.нар. метаболитен анализ. Означава следното: пациентите трябва да събират 24-часова урина, която след това да занесат в лаборатория за изследване. По този начин се вижда в тази 24-часова урина какви вещества се изхвърлят от пациента в повишено количество и къде бърка, защо образува тези камъни и песъчинки. Именно в резултат от 24-часовата урина се определя кое например е в излишък и трябва да се намали неговата употреба.

- Каква препратка можем да направим към лечението от този нов подход, който предлагате като профилактика на бъбречно-каменната болест?  

- Най-доброто лечение е не когато се образуват камък, песъчинки и т.н., да се разбиват, да се оперират, да се третират с лекарства за тяхното елиминиране и т.н. Най-доброто лечение е именно това метаболитно изследване на камъка, за да се избегнат следващи епизоди. Съществуват едни огромни таблици, по които работим, в зависимост от това какъв е проблемът с урината и защо са се образували тези камъни. 

Има редица медикаменти за профилактика – било то билкови, екстрактни препарати, диуретици и т.н., които изписваме според конкретния случай. Затова пак ще подчертая колко важно е да се направи това метаболитно изследване. Всеки пациент е индивидуален. Разбира се, както вече казах, е задължително да има и анализ на  24-часовото събиране на урина. Тогава вече можем да бъдем изключително екзактни в нашата терапия за профилактика. И тогава пациентът може да остане без нов епизод години наред. Говорим за много години – 10-20 и т.н.

- А това прави ли се от вашите колеги - уролозите?

- Много се подценява този подход. Аз не знам в България уролог, който да се занимава с това. Много се подценява от колегите, защото все пак е трудоемко, в смисъл такъв, че отнема време. А като цяло ние, уролозите, сме лекари, които обичат да оперират. Ние се занимаваме с изключително широко разгърната оперативна дейност по отношение на пикочно-отделителната система и някак се измества фокусът на лечението. Особено в България  колегите са готови да оперират, когато камъкът се е образувал, и никой не залага толкова на въпросната профилактика, за да не се образуват камъни.

Целта е повече хора да проумеят, че профилактиката такава, каквато я описах, е най-добрата терапия. Иска ми се да наблегна на друг важен момент, касаещ пациенти с преобладаващ при тях трети рисков фактор - недостатъчен прием на течности. 

Моля да запомните това: пациенти, които са имали периоди на образуване на камъни, бъбречни кризи и т.н., трябва да изпиват толкова течности, че да уринират два и половина литра урина за 24 часа. Т.е., много зависи с каква храна се хранят – дали ще бъде течна, суха и т.н. Но е факт, че рискът при пациенти със склонност към образуване на камъни в бъбреците спада до минимум, ако отделят 2 и половина литра урина за 24 часа. За храната вече обяснихме, но ще го обобщя така: за всеки индивидуален случай според химичния състав на камъка и метаболитното изследване на 24-часовата урина се определя и видът на хранене. Това е най-доброто, което може да доведе до избягване на нови епизоди на бъбречно-каменна болест.

- Да припомним все пак методите на лечение?

- Оперативните методи на лечение и консервативните начини за терапия при бъбречна криза и т.н. са добре познати, ние сме говорили много пъти за тях. Сега има съвременни много добри безкръвни методи за лечение – с лазери. Така че, общо взето, имаме много инструменти да повлияем на бъбречно-каменната болест. Но пак ще се повторя: най-доброто и за пациентите, и за лекарите, за мен лично е въпрос на престиж, да се направи такъв режим, че пациентът да не образува наново камъни и песъчинки. 

kamani babretsi

- Има ли в момента пик на бъбречните заболявания?

- Със съвременния стресов и неправилен начин на живот и отделно, че България е ендемичен район с лошата питейна вода,  общо взето, има много голямо зачестяване на бъбречно-каменната болест.

Затова ми се ще да се върна пак на новите препоръки, за които говорихме, за да има ефект от нашия разговор:  запазване на изхвърлен камък или на камъче след разбиване, и т.н. Дори и да не могат да направят това, нека хората да събират  24-часова урина. Това много ще ни ориентира нас, лекарите. И отделно, хубаво е всеки пациент да изисква от уролога или нефролога си информация за бъдещите мерки, които трябва да вземе, за да не се образуват камъчета отново. 

Защото масовата практика я знаем: пациентът получава бъбречна криза, постъпва в болница, операт го, изписват го и оттам нататък цикълът отново се завърта. След няколко месеца или година-две той отново получава бъбречна криза, влиза в болница, разбиват камъка с лазер, изписват го и той започва да води същия начин на живот. И такъв пациент е обречен да образува камъни и песъчинки, които му създават и ще продължат да му пълнят живота с проблеми.

 

Яна БОЯДЖИЕВА

 Източник: https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/doc-d-r-penco-genov-klyuct-km-uspesnoto-lecenie-na-kamni-v-bbrecite-e-profilaktikata

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2