НачалоСимптоми и състояния

Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

Кръв в спермата (еякулата)

 

krav spermata 1Кръвта в еякулата (спермата/семенната течност) се нарича хемоспермия и може да се дължи на различни урологични заболявания. Кръв в спермата може да се появи в всякаква възраст след пубертета, но най – често се може да се случи между 20 – 40 години и при мъже над 50 годишна възраст поради уголемяване на простатата. Цялото количество семенна течност може да бъде оцветено в червено (тотална хемоспермия) или кръвта може да се появи само в единични участъци в еякулата (жилки кръв), което може да подпомогне лекаря да установи причината за появата на хемоспермията.

 

Прочети още: Кръв в спермата (еякулата)

Трихомониаза

 

trihomoniaza1     Трихомониазата е инфекцизиозно заболяване причиняващо се от Trichomonas vaginalis. То е трансмисивно заболяване, което се разпространява изключително по полов път. Инкубационният период е от 5 до 15 дни. Заболяването започва с уретрит и последващо усложнение е трихомоден простатит; епидидимит и по рядко с трихомонаден цистит или пиелонефрит.

Прочети още: Трихомониаза

Хламидии - диагностика и лечение

      Хламидиите са един от най-честите инфекции  предавани по полов път.Почти винаги в началото липсват оплаквания. Това обаче не означава, че не може да се стигне до усложнения от различен характер.

hlamidii-1      Хламидиите са вътреклетъчно паразити, засягащи определен вид лигавици. Те са няколко типа, а отделно има и серотипове. Тези, които засягат урогениталния тракт  са от типа на Chlamydia Trachomatis.
Полово-предаваната инфекция засяга както мъжете, така и жените. Човек се заразява само по полов път (включително и при орален или анален контакт), т.е. не може да се предаде чрез общи хавлии, бельо, в басейни и др. При наличие на хламидиална инфекция при бременни по време на раждането може да бъде заразено новороденото и да предизвика конюнктивит или да се стигне до неонатална пневмония (различна от тази, причинена от C.pneumoniae).

Прочети още: Хламидии - диагностика и лечение

Кръв в урината – Хематурия

 

Хематурията не е диагноза, а симптом на редица заболявания, при който чрез урината се отделят еритроцити (кръв).

В зависимост от количеството на еритроцитите в урината, хематурията се разделя на: микро- и макроскопска. krav-v-urinata

• микроскопска хематурия - урината е със сламеножълт цвят, но при микроскопското изследване се откриват повече от 5-6 еритроцита на поле.

• макроскопска хематурия - характерна е с червеното оцветяване на урината (кървава урина). В зависимост от произхода и характера на заболяването урината може да бъде ярко оцветена, с ръждив цвят, с безформени или червейообразни съсиреци.

Прочети още: Кръв в урината – Хематурия

zapazete chas 2