НачалоСимптоми и състоянияХламидии - диагностика и лечение

Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

      Хламидиите са един от най-честите инфекции  предавани по полов път.Почти винаги в началото липсват оплаквания. Това обаче не означава, че не може да се стигне до усложнения от различен характер.

hlamidii-1      Хламидиите са вътреклетъчно паразити, засягащи определен вид лигавици. Те са няколко типа, а отделно има и серотипове. Тези, които засягат урогениталния тракт  са от типа на Chlamydia Trachomatis.
Полово-предаваната инфекция засяга както мъжете, така и жените. Човек се заразява само по полов път (включително и при орален или анален контакт), т.е. не може да се предаде чрез общи хавлии, бельо, в басейни и др. При наличие на хламидиална инфекция при бременни по време на раждането може да бъде заразено новороденото и да предизвика конюнктивит или да се стигне до неонатална пневмония (различна от тази, причинена от C.pneumoniae).

     80% от жените и 20-30 % от мъжете са носители на хламидия без симптоми. Именно това е повод за разпространение на инфекцията и късното търсене на лекарска hlamidii-2помощ – във връзка с усложнения. Не рядко диагнозата идва поради изява на симптоми у партньора. Ако все пак настъпят оплаквания – те са налице обикновено до 1-2 седмици след заразяването.
Симптомите  при жените обхващат   половата система - шийката на матката (ендоцервицит). Обикновено заедно с нея е засегнат и пикочния канал (уретрит). Включват засилено вагинално течение, сърбеж, болка ниско в корема, болка при полов контакт, по-рядко кръвотечение, парене при уриниране, чести позиви за уриниране. При менструация, манипулации, засягащи матката инфекцията може да се засегнат по-горни отдели на половата система и да обусловят  възпаление на лигавицата на матката и тръбите - също често  с бедна симптоматика – слаби болки в тазовата област, понякога кръвотечения.

При мъжете оплакванията включват белезникав воднист секрет, най-често като утринна капка, зачервяване около отвора на пикочния канал, парене при уриниране и по-чести позиви.

    Диагнозата се поставя след като уролога разпита за оплакванията, които има пациента.За точното и поставяне обаче, уролога назначава кръвен тест, който ясно показва дали пациента страда от хламидиална инфекция.От теста на кръвта дори става ясно дали пациента е с остра или хронична инфекция. 

Усложненията от хламидийната инфекция възникват след напредването и към горните отдели на гениталната система – възпаление на маточната лигавица, на лигавицата на тръбите, възпаление на околоматочното пространство. Тук заболяването има подчертана склонност към хронифициране, особено вследствие бедната симптоматика и пренебрегнатото лечение. Възможно е да се стигне до запушване на тръбите и стерилитет, както и създаване условия за извънматочна бременност. Не рядко горната хламидиаза е причина за хронична болка в областта на гениталната система. При бременност хламидиите могат да са повод за преждевременно пукване на околоплодния мехур, а при самото раждане бебето е изложено на опасност от конюнктивит или пневмония.

hlamidii-3При мъже възпалението може да обхване надсеменника (което блокира пътя на сперматозоидите), простатата. Друго усложнение на инфекцията с хламидии е възпалителни промени  в ставите и конюнктивит. Рядко усложнение може да бъде хроничното възпаление на перитоенума (ципа, която покрива коремните органи) в областта на черния дроб и да бъде повод за хронични болки в областта. Наличието на долна хламидиаза, съответно уретрит при мъжете предразполага към заразяване с други полово преносими инфекции.

Профилактика и терапия
Рискът за инфектиране с хламидии зависи от половото ни поведение. Използването на предпазни средства (кондоми), ограничаването на партньорите са важни в борбата с полово преносимите заболявания. Във връзка с бедната клинична картина, желателно е поне веднъж годишно да се правят профилактични изследвания за хламидиаза. Промивки на влагалището като метод за контрацепция трябва да бъдат избягвани, тъй като променят нормалната му флора.

Лечението на хламидиазата се извършва с антибиотици от групата на тетрациклините и макролидите по схема, назначена от лекар. Необходимо е да се лекуват и двамата партньори.  

 

Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе

E-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Очакваме Вашите коментари и въпроси

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2