НачалоСимптоми и състоянияКръв в спермата (еякулата)

 

krav spermata 1Кръвта в еякулата (спермата/семенната течност) се нарича хемоспермия и може да се дължи на различни урологични заболявания. Кръв в спермата може да се появи в всякаква възраст след пубертета, но най – често се може да се случи между 20 – 40 години и при мъже над 50 годишна възраст поради уголемяване на простатата. Цялото количество семенна течност може да бъде оцветено в червено (тотална хемоспермия) или кръвта може да се появи само в единични участъци в еякулата (жилки кръв), което може да подпомогне лекаря да установи причината за появата на хемоспермията.

 

Причините за появата на кръв в еякулата са многообразни могат да се дължат на различни болестни състояния в мъжката репродуктивна система - пикочен мехур, уретра, тестиси, семенни мехурчета, епидидимис и простатна жлеза.

Най-честите причини за появата на кръв в семенната течност са:

-възпалителни заболявания-на простатата(простатит), на семенните мехурчета (везикулит), на семепроводите(дуктит), на придатъка на тестиса (епидидимит) или на самия тестис (орхит). Възпалението може да обхваща и няколко от изброените органи.Най-често

-травми на пикочо-половата система-най-често са травми на тестисите или перинеума.

-туморни заболявания- тумори на тестисите, простатата, пикочния мехур или уретрата също могат да са причина за кръв в еякулата.

-други заболявания извън пикочо-половата система свързани със склонност към кървене-различни видове коагулопатии или прием на лекарства за т. нар. “разреждане на кръвта” като антиагреганти(аспирин, клопидогрел и др.) и антикоагуланти(синтром и др.)

krav spermata 2Диагнозата се поставя въз основа на щателна анамнеза и щателен медицински преглед. В зависимост от данните от анамнезата влизат в съображение допълнителни изследвания като:

-абдоминална ехография-трябва да диагностицира патологични формации по цялата пикочно-отделителна система отговорни за появата на кръв в семенната течност.

-еякулат и стерилна урина за микробиологично изследване и антибиограма при съмнения за възпалителни заболявания.

-компютър аксиална томография (КАТ) или ядрено магнитен резонанс (ЯМР) за да се установи точната причина за кървенето, когато останалите причини за кървене са отхвърлени или други лабораторни изследвания.

- цистоскопия и биопсия на простатата, когато насоките в диагнозата са за злокачествено заболяване.

Лечението трябва да бъде насочено според причината за появата за кръв в семенната течност (спермата). Ако се докаже възпалителна причина, лечението следва да бъде с антибиотици според вида на бактериалния причинител и неговата чувствителност спрямо антибиотици.krav spermata 3

При травматична причина трябва да се направи оценка дали травмата може да бъде лекувана консервативно или се налага оперативна намеса.

Ако се установят туморни заболявания,лечението е според вида и локализацията на туморния процес и неговия стадий.

При наличието на други причини извън пикочо-половата система лечението трябва да се проведе спрямо конкретната етиологична причина за появата на кръв в семенната течност(спермата).

Пациентите трябва да запомнят, че появата на кръв в семенната течност (спермата) може да бъде сериозен симптом на различни заболявания и при неговата поява трябва незабавно да потърсят помощ от Уролог.

 

Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе

E-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Очакваме Вашите коментари и въпроси

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2