НачалоЗаболяванияБъбреци

Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

Разбиване на камъни в бъбреците - ЕКЛТ

Razbivane-kamani-babretsi

  Разбиването на камъните в бъбреците или екстракорпорална литотрипсия/ЕКЛТ/ е въведена за първи път в медицинската практика от Ch.Chaussy през 1980г. година в Мюнхен. Там той използва машина на Dornier-HM3. Вследствие на 30 годишната еволюция на метода днес могат да се разбиват камъни във всеки един отдел на пикочо-отделителната система-бъбреци, уретер и пик.мехур без нужда от анестезия. Разбиването на камъните в бъбреците се превърна в основния метод за лечение на бъбречно каменната болест. Практически не се наблюдават противопоказания за извършването на разбиване на камъни в бъбреците с изключение на бременност, смущения в кръвосъсирването, аневризма на аортата или скелетни малформации.

Прочети още: Разбиване на камъни в бъбреците - ЕКЛТ

Бъбречно каменна болест - видове камъни

Бъбречно-каменната болест е едно от най-широко разпространените заболявания. Тя не е наследствено заболяване. Камъните в бъбреците се среща във всички възрасти, но най-често болните са между 20 и 50 години.

Kamani-v-babrecite-1Фактори, които предразполагат Бъбречно каменната болест:

• повишена концентрация на соли в урината-влияние за това оказват горещия климат, питейната вода, режима на хранене, условия на бит, труд и т.н.

пикочните инфекции - те играят основна роля в образуването на камъните в бъбреците.

• Вродени и придобити анатомични аномалии водещи до нарушения в уродинамиката на бъбрека(смущения в утичането на урина от бъбрека)

 

  

Прочети още: Бъбречно каменна болест - видове камъни

zapazete chas 2