НачалоЗаболяванияБъбрециРазбиване на камъни в бъбреците - ЕКЛТ

Razbivane-kamani-babretsi

  Разбиването на камъните в бъбреците или екстракорпорална литотрипсия/ЕКЛТ/ е въведена за първи път в медицинската практика от Ch.Chaussy през 1980г. година в Мюнхен. Там той използва машина на Dornier-HM3. Вследствие на 30 годишната еволюция на метода днес могат да се разбиват камъни във всеки един отдел на пикочо-отделителната система-бъбреци, уретер и пик.мехур без нужда от анестезия. Разбиването на камъните в бъбреците се превърна в основния метод за лечение на бъбречно каменната болест. Практически не се наблюдават противопоказания за извършването на разбиване на камъни в бъбреците с изключение на бременност, смущения в кръвосъсирването, аневризма на аортата или скелетни малформации.

 

Razbivane-kamani-babretsi-2

          В същността на разбиване на камъни/ЕКЛТ/ е да се фокусират ударни вълни върху конкремента, който се намира в тялото на пациента без да предизвиква увреждане на околната тъкан. Енергията се генерира от електро-искров генератор който се намира във водна среда и в продължение на една микро секунда се получава искра предизвикваща експлозивно изпарение на водата. Създава се ударна вълна с площ 1,5 см2 и създаденото налягане достига до 1500 бара, което е достатъчно за разбиване на камък поставен в този фокус. Когато ударната вълна срещне камъка по предната и задната му повърхност се получават пукнатини. По този начин камъка се разпада на малки фрагменти, които се елиминират по естествен път под формата на песъчинки. Елиминирането им се случва в различен период от време-до 1 месец след разбиването.

 Показани за разбиване/ЕКЛТ/ са всички бъбречни камъни -до 3 см,уретерни -до 2 см  и мехурни камъни до 3 см. Това се преценява разбира се от специалист уролог. Положението на пациента на масата най-често е по гръб, но може да бъде и по корем взависимост от локализацията на самия камък.

Razbivane-kamani-babretsi-3      Една процедура на разбиване на камък/ЕКЛТ/ продължава средно около 30 мин.-като се прилагат средно 2500-3000 удара като процедурата се понася добре от пациентите и много редки случай се налага поставянето на упойка.Понякога се налага провеждане на допълнителни сеанси в интервал не по-малък от 1 месец, понякога и повече ако конкремента е с големи размери.При риск от запушване на бъбрека-големи конкременти е препоръчително фиксиране на уретерен стент тип "Double J'' с цел да се осигури безпрепяственото елиминиране на множеството фрагменти от разбития камък.

Успехът  на процедурата зависи от големината и локализацията на камъка.

до 1 см-90% успех 

от 1 до 2 см- 78% успех 

над 2 см-65% успех

 Усложненията след разбиване на камъни се наблюдават много рядко и са предимно леко изразени.Най-честите усложнения са наличие на кръв във урината, която преминава бързо и бъречна колика/болка при изхвърляне на песъчинки/.Затова след всеки сеанс се предписва комбинация от медикаменти, както и увеличен прием на течности с цел свеждане до минимум на тези неприятни състояния и улесняване елиминацията на фрагментите.

 Предимствата на разбиване на камъни/ЕКЛТ/- неинвазивност, висока ефективност, кратък болничен престой, бързо възстановяване на работоспособноста и рядкото настъпване на усложнения.Това го определят като метод на първи избор за лечение на нефролитиаза.

 В момента в България с литотрипсия се лекуват около 70-80 % от всички пациенти с бъбречно каменна болест.Благодарение на ЕКЛТ случаите при които се налага оперативна интервенция за конкременти са все по-редки и не надвишават 5-10 %.Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог 

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе 

Е-mail - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2