НачалоЗаболяванияБъбрециБъбречно каменна болест - видове камъни

Бъбречно-каменната болест е едно от най-широко разпространените заболявания. Тя не е наследствено заболяване. Камъните в бъбреците се среща във всички възрасти, но най-често болните са между 20 и 50 години.

Kamani-v-babrecite-1Фактори, които предразполагат Бъбречно каменната болест:

• повишена концентрация на соли в урината-влияние за това оказват горещия климат, питейната вода, режима на хранене, условия на бит, труд и т.н.

пикочните инфекции - те играят основна роля в образуването на камъните в бъбреците.

• Вродени и придобити анатомични аномалии водещи до нарушения в уродинамиката на бъбрека(смущения в утичането на урина от бъбрека)

 

  

Пикочните камъни биват: 

→ Неорганични:

Kamani-v-babrecite-2

калциево-оксалатни конкременти - най-често срещания вид конкременти при бъбречно-каменна болест. Те представляват около 65% от всички пикочни камъни. По външен вид са тъмно кафяви до черни. Те са твърди, трудно се чупят. Обикновенно са еденични. Когато престоят по дълго време в кухинната система на бъбрека те постепенно нарастват и може да придобият формата на легенчето.

 

 

 

 

Kamani-v-babrecite-3• калциево-фосфатните съдържат калциеви соли и фосфорна киселина.Фосфатните конкременти имат белезникав до сив цвят. Формата им е разнообразна.Те бързо нарастват и стават кораловидни.

 

 

 

 

 

• магнезиево-фосфатни - те се образуват в алкална урина при наличие на разпадащи уреята бактерии. Хроничната инфекция и постоянния катетърKamani-v-babrecite-4 благоприятства тяхното образуване и бързо нарастване.

 

 

 

 

 

→ Органични:

Kamani-v-babrecite-5пикочокиселинни конкременти (урати) - в 95% от болните са съставени от пикочна киселина. Те имат кръгла, овална форма. Малките конкременти са лесно подвижни. Могат да запушат уретера и да предизвикат бъбречна колика.

 

• останалите органични конкременти се срещат по-рядко. Те са: цистинови, ксантинови и холестеринови.

Формата, размерите, подвижността и броят на конкреминтите в бъбрека и уретера варират значително. Те са с различна форма. Понякога конкремента изпълва цялото легенче и чашки на бъбрека и има форма на отливка. Броят на конкрементите може да бъде различен. Обикновенно колкото са по-малки, толкова е по-голям броят им.

Камъните в уретера са винаги вторични. Те се образуват в бъбрека и след това попадат в уретера.

При голям процент от болните те се елиминират спонтанно за различен период от време. При невъзможност за спонтанна елиминация на камъка се пристъпва към някой от инвазивните методи на лечение на Бъбречно-каменната болест.

 Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог 

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе 

Е-mail - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

 

Коментари   

 
+2 #2 Д-р Пенчо Генов 04-09-2016 16:33
Здравейте Николинка,
Най-доброто в случаят е че уратната литиаза е единствената която се повлиява от лекарства,това което са ви предписали не е достатъчно,то е само да намалява нивата на пикоч киселина в кръвта.Трябва да се пие и алкализиращ урината продукт и е много важно да си мерите pH на урината което трябва да е над 7.
Успех!
Цитиране
 
 
+3 #1 Николинка 02-09-2016 16:00
Здравейте! Мен ме оперираха.Извад иха ми няколко камъка от десния бъбрек.Оказаха се уратни.Сега пия Мин.вода Девин и Горна Баня.А също и хапчета милурит 100,изписани от лекаря и нощ па,при болки.Това достатъчно ли е? Трябва ли да предприема други мерки? Трябва ли да взимам други медикаменти? Много съм притеснена да не се появят отново.
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2