НачалоЗаболяванияПикочен канал /уретраВъзпаление на пикочния канал - Уретрит

Uretrit-1

Уретрита е възпаление на лигавицата, а често и на стената на пикочния канал, предизвикано от различни причинители, най-често бактерии.

Уретритите се класифицират като предавани по полов път и непредавани по полов път.

→ Към първите спадат бактериалните уретрити (например трипер), хламидиалните и микоплазмените, трихомоналните, гъбичните и различни съчетания от споменатите до сега.

→ Към вторите спадат механични, химични и алергични.

Половите контакти са най-честата причина за възникване на възпалението на уретрата. Първоначалната инфекция може да премине и парауретралните жлези, които впоследствие останат резервоар на причинителя.

Симптомите на острия уретрит са остро начало, секреция от уретрата, парене, дразнене и болка при уриниране. Постоянни болезнени позиви за уриниране. Може да има лек оток и зачервяване на меатуса (външният отвор на уретрата).

Поведение - трябва да се направи микробиологично изследване на секрета от уретрата в комбинация с антибиограма. Антибиограмата е много важна, защото ако лечението не се проведе правилно във висок процент то хронифицира, тъй като без антибиограма не може да сме сигурни кой е конкретния причинител и съответно към кои антибиотици е чувствителен.

При хронифициралата инфекция оплакванията са оскъдни обикновено има леко парене или смъдене при уриниране и оскъдна секреция.

Усложненията на острия уретрит, освен хронифициране на процеса са: разпространение на инфекцията към задната уретра, простатата, коликулисеминалис и рядко в пикочния мехур. Може да се стигне до развитие на възпаление на вътрешните полови органи. Най-тежките късни усложнения са стриктурите на уретрата и стерилитет.

При травматични уретрити най-често също се касае за бактериален възпалителен процес, който е провокиран от чуждото тяло в уретрата. Такъв е уретритът при носене на постоянен катетър, когато от канала се отделя гноен секрет между катетъра и стената на уретрата.

ЛечениеUretrit-2

За да бъде ефикасно лечението на бактериалния уретрит, трябва да се приложи антибактериална терапия в съответствие с направена антибиограма. Изключително важно е сексуалния партньор да проведе същото лечение. В противен случай, лечението е обречено на неуспех.

Други видове неспецифични уретрити

→ вирусен уретрит - развива се при навлизане в уретрата на генитални вирусни инфекции. Симптомите са главно дизурия, без секрет от канала. Диагнозата се поставя предимно от преглед на гениталиите.

→ хламидиен уретрит - хламидийната  инфекция има характер на епидемия. Много често тази инфекция заангажира и простатата, семенните мехурчета, епидидима и тестисите.Инкубационния период е дълъг и няма общоприети възможни граници. Най-често се проявява като подостър или хроничен уретрит. Диагностицира се чрез изследване на кръв от вената (търси се повишаване на имуннитета към причинителя, а именно чрез  IgA и IgG - антителата към него). IgA има полуживот 6 дни т.е. присъства само в началото на активната инфекция, докато IgG персистира до живот. Лечението се осъществява чрез комбинация от антибиотици. След края на лечението е необходимо клинично и микробиологично проследяване и на двамата партньори до пълното саниране на инфекцията.

→ микоплазмени уретрити - предизвикват се от заразяване с микоплазми и др.микроорганизми. Лечението е с антибиотици.

→ Парауретрит - преминаването на острия възпалителен процес през стената на уретрата води до оформяне на парауретрално възпаление в областта на пениса (при преден уретрит) и перинеума (при заден уретрит) .Освен като усложнение на уретрита инфекциозния процес може да е в резултат на наранявания. Уринирането е затруднено в различна степен.

Възпалението на пикочния канал - Уретрит е сериозно и упорито заболяване и трябва да бъде лекувано правилно според вида на причинителя.

                                                       

Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов  д.м. - Уролог

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе

E-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

Коментари   

 
0 #9 Д-р П Генов 04-01-2020 13:09
Здравейте,
Не споменавате нищо за изследване на еякулат и изследване на атипични бактерии, като Хламидия и Троен ДНК тест. ако и те са чисти, значи се касаеа за абактериален хроничен простатит, който се лекува с други месикаменти, а не с антибиотици.

Поздрави!

Д-р Пенчо Генов, м.д.
Цитиране
 
 
+1 #8 Пенев 04-01-2020 10:54
Цитит от Марин Койчев:
Здравейте! Моля за съвет.
От година и половина, две. Имам силно парене при уриниране и симптомите не отшумяват. Пил съм какви ли не антибиотици и нищо не действа. Пил съм 3 месеца Уростим. В момента пия 3ти месец и приключвам с УроВаксом и не усещам никакво облекчение. Постоянно пия билкови хапчета по тая тема и не помага. Пускам изследвания за стерилна урина и излизат чисти изследванията. Януари месец бях при уролог прави Уретроцистоскопия. Доктора каза ,че целия канал е зачервен и той ми изписа УроВаксома.
Моля ако може за съвет или мнение.


Имам същия проблем искам да те питам оправи ли си и с какво ?
Цитиране
 
 
+6 #7 Д-р П Генов 08-04-2016 10:27
Здравейте Марин,
Това което мога да дам като съвет е да се изследвате за хламидия и други атипични бактерии,защото хламидийния уретрит протича по подобен начин.Ако и тези изследвания излязат отрицателни,леч ението се провежда в насока на успокояване на нервните окончания на уретрата.
Успех
Д-р П Генов
Цитиране
 
 
+4 #6 Марин Койчев 08-04-2016 10:25
Здравейте! Моля за съвет.
От година и половина, две. Имам силно парене при уриниране и симптомите не отшумяват. Пил съм какви ли не антибиотици и нищо не действа. Пил съм 3 месеца Уростим. В момента пия 3ти месец и приключвам с УроВаксом и не усещам никакво облекчение. Постоянно пия билкови хапчета по тая тема и не помага. Пускам изследвания за стерилна урина и излизат чисти изследванията. Януари месец бях при уролог прави Уретроцистоскоп ия. Доктора каза ,че целия канал е зачервен и той ми изписа УроВаксома.
Моля ако може за съвет или мнение.
Цитиране
 
 
+7 #5 Д-р Пенчо Генов 05-05-2014 12:36
Здравейте Веселин,
Първият и най-важен въпрос е на колко години сте и дали преди тези оплаквания сте имали проблеми с уринирането-кат о слаба струя,често нощно уриниране и тн.Безпорно тези болки които описвате се дължат на възпаление на пикочните ви пътища,но по притеснителна е задръжката на 2 л урина в пикоч. мехур,която трябва да се установи дали се дължи на увеличена простата или стеснение на пикоч канал и да се проведе съответното лечение.Иначе симптомите на инфекция като парене болка и дразнене при уриниране ще бъдат лесно овладени с антибиотично лечение.

Успех: Д-р Пенчо Генов
Цитиране
 
 
+7 #4 veselin 01-05-2014 15:04
В петък вечерта-27.04. ролучин криза в уринирането и с силни волки в събота отидох в Видинската бърза ромощ .Удариха ми един бусколизин и ме отпратиха у дома,защото в тази волница няма урологично отделение На другия ден непоносимите болки ме отведоха отново в бърза помощ.Отново вусколизин в приемната и така 3 денонощия до понеделник,кога то частния уролог с катетър ме облегчи с 2 литра урина.Каква може да е причината и какво да предприема,въпр еки вярата ми в д-р Иво Григоров
Цитиране
 
 
+4 #3 ивайло 22-02-2014 21:14
Здравейте, къде мога да си направя снимките или каквото е нужно за да се установи нивото на стеснение на пикочният ми канал?
Цитиране
 
 
+9 #2 Д-р П Генов 15-07-2013 21:55
Здравейте Мариана,
По принцип болката при полов контакт няма нищо общо със стеснение на пикочния канал и не може да бъде усложнение след Цистоскопия.
Освен това стеснението на пикочния канал при жени е много рядко и то би дало смущения с уринирането,а не при полов контакт.
Смятам,че по принцип трябва да се потърси мнение от АГ специалист по отношение на използване на допълнителни лубриканти по време на полов контакт и т.н.
Цитиране
 
 
+11 #1 мариана 15-07-2013 01:08
Здравейте, бих искала да попитам тъй като от доста време имам проблем и наскоро ми направиха цистоскопия. Разбра се ,че имам стеснение на пикочния канал, но имам и болка и парене в предната(горнат а) част в началото на влагалището по време на полов контакт. Смятате ли ,че едното е резултат от другото,тъй като сам си правила изследвания и ми казаха,че съм гинекологично здрава. Благодаря предварително.
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2