НачалоЗаболяванияПикочен мехур

Свързани статии

alkaly 235

urorenal 235

urosilver

Рак на пикочния мехур - лечение

 

rak lechenie 1            В около 90% от случаите, ракът на пикочния мехур се развива от клетките на епителът покриващ отвътре мехурната стена, който медицински се нарича преходноклетъчен, а тъй като се развива от епителни клетки, се нарича карцином, откъдето идва името му – преходноклетъчен карцином. Има и други видове, но те са изключително редки.

          Съществува различни степени на злокачественост на преходноклетъчния карцином, в зависимост от това колко раковата клетка прилича на нормалната или се различава от нея. Колкото по–близки са туморните клетки до нормалните, толкова разножаването е по–контролируемо и бавно и съответно ракът е по–малко злокачествен и с по-добра прогноза. При ракът на пикочния мехур това сходство (или степен на злокачественост) се измерва с т.нар грейдинг (G). Според него туморите се делят на:

Високодиференцирани (G1)  – доборкачествени с добра прогноза;
Умеренодиференцирани (G2 ) – с по – лоша прогноза;
Нискодиференцирани (G3) – лоша прогноза, агресивни тумори.

Прочети още: Рак на пикочния мехур - лечение

Рак на пикочния мехур - обща част

 

    Пикочният мехур е кух мускулест орган разположен в малкия таз и служи за съхранение на урината. Обемът му зависи от възрастта, като при възрастните е 200-300 мл. Мускулните му влакна се съкращават по време на уриниране за да евакуират насъбралата се урина. 

    Ракът на пикочния мехур се нарежда на четвърто място по честота – след ракът на простата, белият дроб и дебелото черво. По–често се среща сред мъжете и във възраста между 60 – 65 години, макар да се наблюдава снижаване на възраста през последните години.

Eтиология (Причини за възникване)

 1 1

Както при повечето ракови заболявания така и при ракът на пикочния мехур основните причини за развитие не са известни. Безспорно доказана е вредата от тютюношушенето и излагането на някои вредни химикали  в анилиновата промишленост – алфа-нафталин, бензин, аминофенол; камък в пикочния мехур. и др.

Прочети още: Рак на пикочния мехур - обща част

Цистит

  Остър цистит - циститът представлява възпаление на лигавицата предимно на пик.мехур.Освен от микроорганизми циститът може да бъде причинен от химични, термични, алергични и други фактори.

cistit-1Циститът е едно от най-честите заболявания, особено при жени, и се среща при всяка възраст.

За да се развие цистит трябва да бъдат преодолени защитните сили на организма. Причинява се от бактерии. Най-честата е  Echerihia  colli. Оплакванията започват внезапно.Болните съобщават, че имат чести позиви за уриниране/през 10-15 мин/. При уриниране чувстват силно парене и болки. В периодите между отделните микции силната болка стихва за кратко, но остава чувство за тежест в областта на мехура. Възможно е урината да е мътна, розова, а понякога се установява значително кървене.

Прочети още: Цистит

Камъни в пикочния мехур

 

Камъните в пикочния мехур се срещат сравнително често при мъжете, особено при по-възрастните, когато започват да се появяват и проблемите от уголемена простата. Те могат да се образуват в  бъбреците и по-късно да мигрират в пикочния мехур или директно да се образуват в него.

kamani-pikochen-mehur-1Оплакванията от камъни в пикочния мехур зависят от положението, в което се намират болните и най-често се изразяват с често и болезнено уриниране. Обикновено се наблюдава парене и дразнене при уриниране. Характерно е, че при покой (през нощтта например) симптомите липсват и се появяват при физическа активност - ходене, движение, работа и т.н. Реално болките в областта на пикочния мехур се появяват, когато пациентът се движи. Ако камъкът се намира в областта на шийката на пик. мехур може да причини запушване, при което болния получава пълна задръжка на урината и не може да уринира. При изследване на урината в седимента почти винаги се откриват еритроцити (кръв в урината), а при възпаление на мехура и левкоцити.

Прочети още: Камъни в пикочния мехур

zapazete chas 2