НачалоЗаболяванияПикочен мехурЦистит

  Остър цистит - циститът представлява възпаление на лигавицата предимно на пик.мехур.Освен от микроорганизми циститът може да бъде причинен от химични, термични, алергични и други фактори.

cistit-1Циститът е едно от най-честите заболявания, особено при жени, и се среща при всяка възраст.

За да се развие цистит трябва да бъдат преодолени защитните сили на организма. Причинява се от бактерии. Най-честата е  Echerihia  colli. Оплакванията започват внезапно.Болните съобщават, че имат чести позиви за уриниране/през 10-15 мин/. При уриниране чувстват силно парене и болки. В периодите между отделните микции силната болка стихва за кратко, но остава чувство за тежест в областта на мехура. Възможно е урината да е мътна, розова, а понякога се установява значително кървене.

cistit-2Диагнозата се поставя лесно.Уролога назначава лабораторно изследване на урината.Прави се и ехографски преглед,за да се търсят фактори, които имат отношение към възпалението./наличие на остатъчна урина, на камъни в мехура, различни процeси в таза/. Други специализирани изследвания при остър цистит се назначават само тогава, когато има съмнение за друго заболяване или фактор провокиращ цистита.

Лечение-лечението с антибиотик трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата.След излизане на резултатите от лабораторията уролога преценява дали има нужда от втори антибиотик.

Хроничен цистит- или е последица от неизлекуван остър цистит или е вторично усложнение на друго заболяване. Характеризира се с по дълбоки възпалителни промени на мехурната стена. Симптомите на хроничния цистит са сходни с тези на острия, но са изразени в по-слаба степен.

Много важно е да се лекува правилно и достатъчно дълго време острия и хроничния цистит за да не се появи отново след кратко време. При неправилно лекуване циститът хронифицира и  при всяко падане на имунитета се обостря и започват отново познатите оплаквания.

Лечението е чрез антибиотици както при острия цистит. При тежки вторични цистити се прилага по-дълъг антибиотичен курс на лечение.

По-редки форми на цистит:

• хламидиен цистит-протича подобно на бактериалния цистит, но бактерии в урината не се изолерат.Прави се изследване за хламидиина инфекция и следва лечение с 2 антибиотика. Лекуват се задължително и двамата полови партньори едновременно.

• интерстициален цистит-това е често срещана форма на хроничен цистит.Назначават се препарати за облекчаване на симптомите, а лечението е с оглед ремисия на процеса.

• други форми на цистит-има и други много рядко срещащи се форми на цистит

 

Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог 

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе 

Е-mail - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

 

Коментари   

 
+1 #1 Aleks 23-03-2017 07:06
Dobur den moqt problem e parene i draznene v uretreta i leki bolki v slabinite i burzo izprazvane pone deset puti sum bil na urolog vsemi zima urina i mi kazva ce nqma nisto no as svursvam mnogo burzo i parene na kakvo moze da se dulzi
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2