НачалоЗаболяванияПикочен мехурРак на пикочния мехур - лечение

 

rak lechenie 1            В около 90% от случаите, ракът на пикочния мехур се развива от клетките на епителът покриващ отвътре мехурната стена, който медицински се нарича преходноклетъчен, а тъй като се развива от епителни клетки, се нарича карцином, откъдето идва името му – преходноклетъчен карцином. Има и други видове, но те са изключително редки.

          Съществува различни степени на злокачественост на преходноклетъчния карцином, в зависимост от това колко раковата клетка прилича на нормалната или се различава от нея. Колкото по–близки са туморните клетки до нормалните, толкова разножаването е по–контролируемо и бавно и съответно ракът е по–малко злокачествен и с по-добра прогноза. При ракът на пикочния мехур това сходство (или степен на злокачественост) се измерва с т.нар грейдинг (G). Според него туморите се делят на:

Високодиференцирани (G1)  – доборкачествени с добра прогноза;
Умеренодиференцирани (G2 ) – с по – лоша прогноза;
Нискодиференцирани (G3) – лоша прогноза, агресивни тумори.

Другата важна характеристика описваща рака на пикочния мехур е степента на разпространение – т.е. до колко туморък се е разразстнал и дали е засегнал само мехура или и други съседни или далечни органи. В практиката е възприета е т.нар. TNM – класификация, която описва стадия на заболяването:

 rak lechenie 1

TNM (Tumor Node Metastasis) – класификация на стадия на
рака на пикочния мехур – 2002 год.:

T1 – Туморът прониква в субепителиалната съединителна тъкан

T2– Туморът прониква в мускулната тъкан на п. мехур

T3– Туморът прониква в около пикочно-мехурните тъкани:

T4– Туморът прониква в някоя от следните структури:
простата, матка, влагалище, тазова, коремна стени

 

Оперативно лечение

      Прилагането на всеки оперативен метод за лечение на туморите на пикочния мехур трябва да бъде съобразен с възможностите му да се справи радикално със заболяването.

 

Трансуретрална резекция

     Най-разпространеният и използван метод за лечението на началните стадии на рак на пикочния мехур е т.нар.трансуретралната резекция (накратко Ту-ТУР). Това е ендоскопски, т.е. „безкръвен“ хирургичен метод, при който през пикочния канал (уретрата) се прониква в пикочния мехур и се изрязва цялата туморна формация заедно с част от мехурната стена. Трансуретралната резекция е златен стандарт в лечението на туморите на пикочния мехур.

 rak lechenie 2 Туморите на мехура имат два вида растеж –към вътрешността (лумена) на мехур, където се разраства подобно на цветно зеле или към мускулатурата на мехура, където започва да обхваща слоевете на мехурната стена, където достига до венозни съдове с по–голям калибър и рискът за развитие на метастази е голям.

В началните стадии, туморите на пикочния мехур разрастват само към просвета, без да навлизат в дълбочина. Именно тези тумори за показани и подходящи за трансуретрална резекция. ТУ-ТУР е невъзможен в стадиите, когато ракът е навлязъл дълбоко в мускулната му стена и тогава лечението  е оперативно отстраняване на целия мехур – т.нар. цистектомия. Отстраняването на тумора се извършва последователно на малки парчета, подобно на подрязване на храст докато постепенно се стигне до основата му.

След извършването на трансуретрална резекция често следва локална (вътре в мехура) химиотерапия, т.е в пикочния мехур се вкарва специален медикамент – цитостатик, който да унищожи евентуално останали ракови клетки. Следват контрлони цистоскопии на всеки три месеца, защото въпреки добрата оперативна техника на хирурга туморите имат  висок процент  шанс за рецидив в рамките на първата година. След този период цистоскопиите могат да се разредят на всеки шест месеца.

Радикална цистектомия

Метод на избор и най - добра алтернатива за радикално лечение на напредналите тумори на пикочния мехур е радиклната цистектомия. Те се използва, когато ракът на пикочния мехур е навлязъл в дълбочина в мускулатурата, ендоскопското (трансуретрално) лечение не може да осигури необходимата радикалност и се налага пълното премахване на целия пикочен мехур.

Операцията се състои от две части:

-       Премахване на целият пикочен мемхур – по един и същи начин при всички пациенти;

-       Отвеждане на урината извън тялото - т. нар. деривация на урината; Извършва се по следните начини:

♦ Извеждане на уретерите на кожата – уретерите се изкарват на кожата директно (уретерокутанеостомия) и урината се събира извън тялото в специална торбичка

♦ Имплантиране (вкарване)на уретерите в специално изграден от черво резевоар, който е свързан или с дебелото черво (урината излиза през ануса) или се изкарва на кожата

♦ Пластично изграждане на „нов“ пикочен мехур от чревен сегмент –  нарича се ортотопичен мехур или за по–кратко – нео мехур. Това е възможно най–физиологичната операция позволяваща оптимален жизнен стандарт за пациента, с уговорката, че тя може да се прилага при сравнително ранни случаи и отсъствие на прорастване към уретрата

Консервативно лечение

При рака на пикочния мехур, освен оперативно лечение, в комбинация или по отделно могат да се използват и други, нехирургични методи:

Интравезикална (вътремехурна) химиотерапия

Тя се извършва чрез периодично вкарване в мехура на химиотерапeвтик, който престоява средно около 2 часа, след което се изпикава.

Двата основни медикамента, които се използват в практиката са Мitomycin – при по-малко рисковите случаи и имунотерапия с Bacillus Calmette-Guérin (BCG) – при по-високо рисковите случаи. Механизма на действие на двата вида медикамнта е различен, но целта е една – унищожаване на евентулно пропуснатите по време на трансуретрална резекция малки туморни формации, от които в последствие може да се развие рецидив.

Системна химиотерапия

Освен локалната химиотерапия, може да се проведе и системна (венозна) химиотерапия, но все още е дискутируема, като от данните от проведените клинични проучвания липсват доказателства в полза на рутинната и употреба.

Лъчетерапия

Лъчетерапия може да бъде алтернатива за лечение при пациенти с напреднал рак на пикочния мехур, неподходящи за хирургично лечение (цистектомия). Също така лъчелечение може да се приложи с цел спиране на кървенето при пациенти с инвазивни тумори, при които това не може да се постигне чрез трансуретрални манипулации.

 

Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог

                                                         МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе

                                                     E-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

                                                         Очакваме Вашите коментари и въпроси.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2