НачалоЗаболяванияПолов член /пенисФимоза


Fimoza-1
Фимозата представлява стеснение на препуциума (кожата, която покрива главата на пениса). Това не позволява свободното  и безболезнено забелване главата на половия член. Препуциума представлява кожа, която покрива главата на пениса.

 Фимозата бива вродена и придобита.

• При вродената имаме по-дълъг препуциум с циркулярно стеснение на отвора и срастване с главата на члена.

• Придобитата фимоза е много по-честа и се дължи на локална инфекция, насилствени опити за отлепване или можи да се крие друго основно заболяване като диабет или карцином на пениса.

  Фимоза при деца

Fimoza-2При новородените момченца препуциумът е дълъг и не особено еластичен, като отворът му е тесен. Това състояние е известно като физиологична фимоза. Само при 4% от новородените може напълно да се забелва главичката на пениса. Постепенно с развитието и растежа на детето става отлепване на препуциума от главичката на пениса. Също така става омекване и разширяване отвора на препуциума, което вече позволява постепенното пълно заголване на главичката. Времето за завършване на тези процеси варира и е строго индивидуално. На възраст 6-7 год. при 90% от момченцата фимозата вече отсъства. При деца насилственото отлепване на препуциума може да доведе до микротравми и наранявания, които впоследствие да са причина за развитие на инфекции, фимоза и други. Затова насилственото отлепване на препуциума при кърмачета и деца не е нито нужно нито желателно. Забелването трябва да стане постепенно и внимателно и да се постигне пълно заголване на главата до третата година. Ако това не се случи се преминава към оперативно лечение.

Фимоза при възрастни

При възрастните мъже най-често зад фимозата се крие като основно заболяване захарен диабет , инфекции на гланса и препуциума (баланопостити), рядко карцином на пениса. Също така до образуването на фимозата може   да са довели ниска лична хигиена и многократни епизоди но подостри възпаления. Може да има затруднено уриниране и болка при ерекция. При млади мъже проблемите с фимозата се установяват при започване на полов живот.

Диагнозата се поставя при преглед от Уролог и опит за забелване на главичката. При прегледа препуциума е склеротичен и нееластичен.

Лечението на фимозата е хирургично. Различните оперативни техники целят отстраняването на стеснения участък от препуциума. Оперативните техники биват:

Fimoza-3• циркумцизия - по известна с народното име - "обрязване”. Съществуват множество техники и методи за извършване на циркумцизията, като всеки оператор избира конкретен метод според обстоятелствата. Целта на операцията е да се премахне препуциума с неговия стеснен участък.

дорзумцизия - операция която се извършва при леките форми на фимоза и неригидна кожа на препуциума. Целта е да се запази препуциума и с надлъжни разрези да се отпусне стеснения участък на препуциума.

Обикновено резултатите от цииркумцизията са отлични. Операцията се понася добре от пациентите, като болките са слаби и продължават до 24 часа след интервенцията. Препоръчва се сексуално въздържание поне 20 дни. Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог 

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе 

Е-mail - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2