НачалоЗаболяванияПолов член /пенисКъс френулум

Френулумът, наричан още гемче или юздичка е нежна кожа,която свързва препуциума със задната част на главата на пениса. Той не позволява на препуциума да се връща назад и когато пениса не е в ерекция, главата остава покрита.

Дължината на френулума при всекиkas-frenulum-1 мъж е различна, като се описват няколко типа френулум:

• дълъг френулум

• нормален френулум

• граничен френулум

• къс френулум

• липса на френулум

kas-frenulum-2Нормалното гемче е достатъчно дълго и разтегливо, за да позволи главата на пениса да се заголи без проблем и без напрежение по време на ерекция.

Когато гемчето е по-късо, заголването на главата може да бъде затруднено и кожата на пениса не може да се опъне докрай като предизвиква изкривяване на пениса надолу.

Най-често първите проблеми относно късият френулум се появяват в началото на сексуален живот на младите мъже. В тези случаи, по време на половия акт, мъжете изпитват теглене, болка, дискомфорт, като при по тежките случаи може да се стигне до частично разкъсване на френулума и обилно кървене.

Хроничното дразнене и теглене на френулума, води до образуване на микротравми и раничики на гемчето, които зарастват  с образуване на цикатрициална (непълноценна), което води до задълбочаване на проблема и още по-голямо придръпване на главата на члена в ерекция.

Тъй като гемчето е силно инервиран, особено чувствителен и ерогенен участък, неговото стимулиране може да доведе до оргазъм и еякулация. В резултат на това може да се получи Преждевременна еякулация, което е сериозен проблем при млади мъже.

Лечението на късото гемче е оперативно и се определя след консултация с Уролог.

Оперативното лечение при малки момченца не се препоръчва, тъй като с нарастването на члена се променят анатомичните съотношения между препуциума и гемчето. При по-големи момчета, ако придърпването на главичката надолу продължава, се налага оперативно лечение.

kas-frenulum-3Обикновено се прерязва френулума - т.н. френулутомия.

Френулутомията може да бъде и метод на избор при лечение на Преждевременната еякулация.

Операцията се понася отлично,без рискове от усложнения и болничен престой. Препоръчва се полово въздържание за около 20 дни, за да зарасне напълно дефекта. 

 

Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе

E-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

                                                    

Коментари   

 
+4 #3 Георги Харалампиев 02-01-2016 18:01
Благодаря за изчерпателния отговор. Честита нова година и нека тя бъде още по- успешна от миналата, както в личен, така и в професионален план!
Цитиране
 
 
+6 #2 Д-р П. Генов 01-01-2016 12:25
Здравейте Георги,
Разкъсването на френулума по време на полов контакт е белег,че той е по къс от нормите и ще създава проблеми и за вбъдеще .В този случай е наложително да се направи оперативна интервенция за премахването му,което по никакъв начин няма да се отрази на половите контакти и удоволствието от тях.Не се правят операции за възстановяванет о му в първоначалните вид и форма след разкъсване.
Успех!
Цитиране
 
 
+4 #1 Георги Харалампиев 01-01-2016 12:11
Здравейте!

След полов акт, установих че съм разкъсал частично или изцяло въпросния френулум. Разкъсването е било съпроводено с обилно кървене, което забелязах чак след акта.
Явно е че от самосебе си няма да зарасте в първоначалната му форма и вид. Та във връзка с това имам няколко въпроса. Възможно ли е да се направи оперативна интервенция с цел възстановяване на първоначалните му вид и форма и ако да, това обичайна практика ли е?

Поздрави,
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2