НачалоЗаболяванияПолов член /пенисПАРАФИНОМ (ОЛЕОГРАНУЛОМ) НА МЪЖКИТЕ ГЕНИТАЛИИ

 

 1       Инжектирането на чужди субстанции с козметична или лечебна цел се използва повече от 100 години.

       Пръв през 1899 година австрийският хирург Robert Gersuny инжектира вазелин в скротума на пациент, подложен на двустранна орхиектомия по повод туберкулозен епидидимит. Успехът на манипулацията го окуражава да използва вазелина като материал за запълване на дефекти в меките тъкани.

       През 1906 година Heidingsfeld описва усложненията от  приложението на екзогенни субстанции в човешкото тяло. При двама пациента се наблюдава обезобразяване на лицето от туморни формации след инжектиране на течен парафин за корекция на бръчки. В началото на 20-ти век Quernu и Perol  докладват за шест случая описани в литературата с парафином на пениса след използване на вазелин за уголемяването му . В Русия по време на Първата световна война  за избягване на военната служба се използва въвеждането на минерални мазнини в долните крайници. Образуваните като  резултат туморни формации около колянната става възпрепятстват носенето на високи военни ботуши. През 1925 година Hesse от Ленинград описва 183 такива случаи с последващи улцерации и фиброзиране на туморните формации. Неговият асистент Vinogradov през 1936 докладва за „ ужасните“ късни усложнения при тези пациенти, а именно  образуване на нодуларни тумори, лимфостаза, елефантиаза, множество бавно зарастващи язви и дори злокачествени промени в засегнатите тъкани.

     Днес, въпреки че за медицинската общност са известни тежките последствия от инжектиране на чужди субстанции  и наличието на квалифицирани естетични хирурзи, много мъже основно от Централна - Източна Европа и Азия, продължават да използват ЕС за да си уголемят половият член, да подобрят своята ерекция и да постигнат по-добро задоволяване на половия партньор по време на половия акт.

Познаването на тази патология се налага както от  все още широкото   разпространение, така и от специфичната етиопатогенеза на заболяването и различните хирургични методи на лечение.

Оперативното лечение при парафином на мъжките гениталии  трябва да възстанови анатомичната цялост на външните полови органи и нормалното им функциониране. Постигането на добър козметичен резултат,  близък до естественият също е първостепенна задача. За тази цел е необходимо пълното премахване на чуждата субстанция без да се прави компромис с обема на интервенцията.

Видове операции:

  1. Ексцизия

Пластиката с местни тъкани е метод за едноетапно отстраняване на кожни ръбци, дефекти и деформации, при което се използват тъкани в непосредствена близост с дефекта. Тъканите запазват своята васкуларизация и след прирастването. Рискът е минимален, козметичният резултат е по-добър поради еднаквия цвят, тургур и физиология на трансплантираните тъкани. Необходимо е обаче да има достатъчно количество тъкани близо до дефекта.

  1.   Пластики с използване на скротална кожа

Кожата на скротума притежава необходимата еластичност и тургур, за да бъде най – често изпозвания материал за възстановяване на пениса. Тя се намира в непосредствена близост и има отлично кръвоснабдяване и чувствителност. Едиствените недостатъци след такава пластика са наличието на окосмяване, което е по изразено при някой раси и намаляването обема на скротума.

            пластика с използване на мостовидно скротално ламбо (Модифициран Сесил, Райх)

Една от най – често използваните пластики за възстановяване на кожата на пениса са различните модификации с мостовидно скротално ламбо.

                 

1               

 

2

 

 

 

Моdified Cecil”s(според Jeong et al. 1995)

пластика с използване на други скротални ламба

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilateral pedicle scrotal flap                 Apron method

                 (според Jeong et al. 1995)

4                                          

Окончателен вид след използване на билатерални скротални ламба 

  1. Пластики с използване на кожен графт (кожна присадка)

Извършва се ексцизия на патологично променените тъкани от пениса и скротума. По възможност се запазва дълбоката фасция на пениса и туника вагиналис на тестисите. Обикновено остава достатъчно скротална кожа за първично затваряне. С помощта на дерматом и мешер се взема графт от предната повърхност на едно от бедрата.

5

 6

                      Фиксиране на STSG                                                                  След вземане на  STSG   

 

       Описаните оеративни техники позволяват да се възстанови кожата на гениталиите при всички форми на парафином (олеогранулом). За да се намалят постоперативните компликации трябва индивидуален подход в подбора на пластика.

 

 

Автор на статията- д-р Владислав Дунев д.м.

                                                                        УМБАЛ Плевен,  Клиника  по Урология, Плевен

                                                                       E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.     GSM- 0888876759

                                                                           Очакваме Вашите коментари и въпроси.

                  

Коментари   

 
+1 #4 Д-р Пенчо Генов, д.м 26-07-2020 16:43
Здравейте,
Най-добрият лекар в България за това заболяване и такъв тип операции е Д-р Владислав Дунев от Плевен. Моят съвет е да се консултирате с него!
Тел: 0888876759
Успех!
Цитиране
 
 
+2 #3 Петко 26-07-2020 14:00
Здравейте искам да попитам след като имам парафин с които съм от 30 години каква ще сумата която да го махна
Цитиране
 
 
+5 #2 Д-р Пенчо Генов 27-01-2019 11:44
Здравейте,
Най-добрият лекар в България за това заболяване и такъв тип операции е Д-р Владислав Дунев от Плевен. Моят съвет е да се консултирате с него!
Тел: 0888876759
Успех!
Цитиране
 
 
+1 #1 Данаил 27-01-2019 02:26
Моя въпрос е такъв че преди 8г.си сложих парафин в пениса без да знам послествия и сега имам проблеми може ли да питам при вас ще може да доида и да бъде премахнат и какво ще струва тази манипулация.
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2