НачалоЗаболяванияПростатаМеждународен простатен симптоматичен индекс (IPSS)

180x120 no image     Международният простатен симптоматичен индекс (МПСИ, IPSS) представлява въпросник, с който се установява доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) – увеличена простата. Той е част от първоначалния преглед при уролог.  МПСИ е конструиран така, че да бъде самостоятелно попълнен от пациента, без да го затруднява. Той е добре да се ползва от всички уролози. Данните от него могат да бъдат използвани за проследяване състоянието на пациента.

 

               Международен Простатен- Симптоматичен-Индекс (МПСИ)
Тест за оценка на състоянието на простатата

PSMI


 РЕЗУЛТАТИ

- 0 до 7 – Леко изразена симптоматика

- 8 до 19 – Умерено изразена симптоматика

- 20 до 35 – Тежко изразена симптоматика

   Този въпросник се попълва самостоятелно от пациента и дава количествена оценка на симптомите причинени от доброкачествената простатна хиперплазия. Всеки пациент с увеличена простатата има затруднено уриниране, слаба струя, често уриниране и други симптоми, но за нас е важно да знаем в  каква степен е затруднено уринирането, колко е слаба струята и т.н. и успяваме да се ориентираме по-лесно в тежестта на заболяването. Освен това, този “тест” ни дава възможност да оценим резултатите от лечението – например в началото пациента е имал IPSS= 22 (тежко изразена симптоматика) и след 3 месеца лечение, той е вече 13 (умерено изразена симптоматика) – значи нашето лечение е помогнало. При пациента пак има слаба струя, често уриниране и т.н., но в много по-малка степен.

Не се колебайте да попълните въпросника и при нужда  да посетите Уролог.Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов д.м. - Уролог 

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе 

Е-mail - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2