НачалоЗаболяванияТестисиРазширена вена на тестиса - Варикоцеле

Варикоцелето представлява разширение на вените на тестиса. В 90 % от случаите то е едностранно и се намира в ляво

Varikocele-1Варикоцелето е най-честата от всички причини за развитието на мъжки стерилитет. То обикновенно се развива постепенно и бавно, следователно може да липсват явни прояви и симптоми за развитието му. Причината за образуване на варикоцелето е в значимостта на ъгъла на вливане на лявата тестикуларна вена в бъбречната вена, което обуславя приимуществено левостранната му локализация. Голямо значение за образуването на варикоцелето се отдава в слабост на съдовата стена и недостатъчност на клапите на венозните съдове на тестисите. Това причинява събиране на венозна кръв в тестисите и се образува варикоцелето.

Симптомите при варикоцеле обикновенно не са силно изразени. Най-често се наблюдава слаба болка и тежест в левия тестис и лява ингвинална област. Те се засилват при физическо натоварване, продължително стоене в изправено положение и след полов контакт.

Диагнозата се поставя чрез оглед и палпация на скротума от Уролог.

Задържането на кръв във тестисите  при варикоцелето повишава температурата в скротума, което пречи на работата не само на левия, но и на двата тестиса.

Нелекуваното варикоцеле води до увреждане на семенната течност в самия тестис. Засягат се спермообразуващите клетки.

Последиците от варикоцелите са както намаляване броя на сперматозоидите, но и увреждане на тяхната структура и подвижност. При по напреднали и нелекувани форми води до намаляване  размерите на тестисите /атрофия/ и стерилитет

Varikocele-2

Лечението на варикоцелето е предимно оперативно. Има различни техники, но като цяло се прекъсва (лигира) варикозно разширената вена. При някой по-леки форми се препоръчва медикаментозно повлияване на семенните параметри.

 

Автор на статията - доц. д-р Пенчо Генов  д.м. - Уролог

МБАЛ Русе АД, Отделение по Урология, Русе

E-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Очакваме Вашите коментари и въпроси.

                                                    

Коментари   

 
+4 #1 Алекс 16-07-2019 10:21
На 20 юни 2018 г. доктор Генов ме оперира от варикоцеле. Операцията беше лапороскопска (безкръвна). Болките бяха минимални, а възстановяванет о бързо. Само 4 месеца след това приятелката ми забременя, след 2 години неуспешни опити. Миналата седмица станахме горди родители на здраво момченце, за което Ви благодарим!
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

zapazete chas 2